Avignon Swedish Footwear

Här är en guide om hur du kan ta hand om dina jaktkängor eller vandringskängor för att förlänga deras livslängd och hålla dem i gott skick:

1. Rengöring: Efter varje användning bör du rengöra dina kängor. Använd en borste eller en fuktig trasa för att avlägsna smuts och lera från ytan. Om kängorna är riktigt smutsiga kan du använda en mild tvållösning, men se till att skölja ordentligt efteråt och torka dem väl.

2. Torkning: Efter rengöring är det viktigt att torka dina kängor ordentligt. Undvik att placera dem nära en värmekälla som en element eller en öppen eld, eftersom detta kan torka ut lädret och orsaka sprickor. Låt dem istället torka naturligt i rumstemperatur eller använd en kängstorkare om du har en.

3. Smörjning: För att hålla lädret mjukt och förebygga att det spricker bör du regelbundet smörja dina kängor med ett lämpligt läderbalsam eller skokräm. Applicera produkten jämnt på hela ytan med en mjuk trasa och låt det sjunka in ordentligt innan du torkar bort överflödig kräm.

4. Impregnering: För att skydda dina kängor från fukt och vatten bör du impregnera dem regelbundet. Använd en impregneringsspray som är lämplig för läder och följ tillverkarens anvisningar. Kom ihåg att impregnera även sömmar och kanter för att få ett optimalt skydd.

5. Lagring: För att förvara dina kängor på bästa sätt bör du undvika att pressa dem ihop eller stapla dem på varandra, eftersom det kan deformera dem. Förvara dem istället på en torr plats med tillräcklig ventilation, gärna med papper eller träspån i skaften för att bibehålla deras form.

6. Underhåll av sulor: Sulorna är en viktig del av kängorna och bör också underhållas. Rengör sulorna från smuts och stenar efter varje användning och kontrollera regelbundet om de är slitna eller skadade. Om de är det, kan du byta ut dem eller laga dem för att förlänga kängornas livslängd.

7. Anpassning: Om du har köpt nya kängor är det viktigt att anpassa dem ordentligt innan du ger dig ut på längre vandringar eller jaktturer. Följ tillverkarens rekommendationer för att få en bra passform och undvik skav och blåsor.

Genom att följa dessa riktlinjer för att ta hand om dina jaktkängor eller vandringskängor kommer du att förlänga deras livslängd och säkerställa att de fortsätter att vara